´We zullen doorgaan´

´We zullen doorgaan´

Granada, Nicaragua, 18 juni 2009

Zondag een week of wat geleden, de motor draait al als een lange gringo op me afloopt en zich voorstelt. Guy is zijn naam, of hij een foto van mij en de motor mag maken. Uiteraard. Hij is vanuit de VS voor een paar dagen op bezoek bij een vriend en heeft van mij en de motor gehoord. Altijd fijn om te horen. Als ik vraag naar de achtergrond van zijn belangstelling en hij begint te vertellen val ik bijna uit m´n zadel van verbazing. Guy is Fransman en heeft begin jaren ´80 op een Motobecane, een brommer (jawel 49 cc) in drie jaar tijd de tocht van Alaska naar Argentinie en via Afrika terug naar Frankrijk volbracht. We praten wat, wisselen mailadressen uit en hij belooft een foto op te sturen.

Gisteren trok een groepje van drie ultramoderne KTM´s (adventure bikes) door de stad, vanuit de VS op doorreis richting zuid. Soms maakt een dergelijk aanblik me een beetje jaloers en alleen, de uitrusting, de high-tech spullen, het straalt een en al professionalisme uit. Gisteren kreeg ik de foto van Guy per mail (zie boven, hoe toepaslijk, gemaakt in Nicaragua). Die aanblik maakte me direct vrolijk. Geweldig. Hij heeft er nooit een boek over geschreven ondanks dat hij gesponsord werd door de Motobecane fabriek, maar wat een verhaal moet dat zijn, en vooral wat een doorzettingsvermogen, neem het eens in je op, op een brommer! Het geeft maar eens te meer aan, en af en toe moet ik mezelf daar aan herinneren, zoals Ramses Shaffy zingt, ´we zullen doorgaan, blijven doorgaan´, voor de merkenmens wellicht herkenbaar in de slogan van een sportkleding merk, ´just do it´.

Dergelijk positivisme helpt me ook uit de verwarring in mij over mijn fysiek. Afgelopen weekend voelde ik me goed. Een rit naar Leon op vrijdag heen en maandag weer terug, maakte echter korte metten met die illusie. Terug bij af. In Nicaragua kun je zelf dokter spelen samen met de apotheek. Bijna alles wat je wilt kun je krijgen en is ultra goedkoop. Medicijnen zijn vaak afkomstig uit hulpgoederen pakketten en worden als ontwikkelingshulp geschonken, landen als de VS en Spanje kom ik regelmatig op de verpakkingen tegen. Voor de echt armen gratis verkrijgbaar in de ziekenhuisapotheek. Mijn anti-alles-infectie medicijn (inclusief malaria en ander vliegend onheil) wat de reisdokter in Oakland had voorgeschreven heb ik weer opgestart nadat ik een tijdje geleden door m´n voorraad heen was geraakt. Volgens de kring van oud-VS-militairen (Vietnam, Marines, Navy, police) om me heen is er ook van alles fout in mijn tropen dieet. Oftewel ander voedsel vanaf nu. Komende dagen zal wel blijken of dit helpt. Naar de dokter kan altijd nog, gratis in het ziekenhuis, geschonken door Japan, ben er geweest, prachtig gebouw, al het overige oogt fors terug in de tijd, of tegen betaling naar 1 van de vele prive-klinieken.

10 Responses to “´We zullen doorgaan´”

 1. Harry zegt:

  He die Gerb

  Man,man wat doe je allemaal
  Je gaat echt op Heintje lijken als het maar niet die magere Hein wordt,het is altijd goed om naar andere te luisteren met meer ervaring in de tropen
  Ik denk dat dit ook weer een aardige les is voor je en een nieuw leerproces in je leven
  Als laatste wil ik je zeggen let op je gezondheid (maar dit weet je zelf ook wel) en hou ons op de hoogte van vorderingen ,ben zeker benieuwd hoe het met je gaat vriend
  ga je goed en succes
  Gr HD = harry en Diane

 2. ariena zegt:

  Ha Jan Gerben,

  Ik heb net je bericht gelezen.
  Inderdaag let goed op je gezondheid. Want dat is echt belangrijk. Mijn lieve burvrouw/vriendin Lies kwam gisteen weer een prakje brengen. Ze ziin vorige week thuis gekomen van 2 weken vakanie op Gran Canaria. Daar kookte ze oo ook elke dag, uit eten is te duur. Ze vertelde dat Teun en zij dan zeiden, en nu Ariena nog. Echt waar, in Spanje dachten ze oook aan me. Ik kan best koken, maar na een paar happen gooi ik het weg. Dat vindt ik zonden van mijn geld. Daar koop ik lieve een lp-tje/cd-tje van ons vriendje voor. Dat is niet goed. Mijn lieve Bruce -cat krijgt beter eten als ik, ik doe het wel met kwark. Stom he1
  Over Ramse Shaffy gesproken daar ben ik al vanaf 1967 fan van. Toen BSV jaren geleden in de lijstjes van favoriten nummers vroeg of je nog andere artisten bewonderde. Noemde ik Ramses ////shaffy en Liesbeth List. Dat viel zo op dat het bij de uitslag apart genoemd werd.
  Om met Ramses te spreken, ‘Zing, vecht,huil,bid, lacht, werk en bewonder, niet zonder ons.
  Jan Gerben pas goed op je gezondheid, en eij voorzichtig.
  Groetjes vanuit Gouda
  Ariena

 3. Roy van Hutten zegt:

  Hallo Jan Gerben,

  Zoals ik het inschat, heb je drie belangrijke zaken opgepakt:
  a. motivatie/inspiratie herwonnen door de immense prestatie van Guy,
  b. je voorgeschreven medicatie weer opgepakt,
  c. het advies van ervaringsexperts opgevolgd inzake voeding.
  Wij hopen dat jij je hierdoor snel beter zult voelen en kunt genieten van het vervolg van je tocht.

  Zijn er nog adviezen in te winnen waardoor je motor zich weer beter gaat voelen?

  Hou je taai,

  Roy en Ans.

 4. Helen Strang zegt:

  Hey JG,
  wat balen voor je dat je gezondheid je nog steeds in de steek laat. Ik hoop dat je met goede voeding je beter gaat voelen.
  Hoelang wil je nog in Zuid America rondtrekken??
  Betsy heeft in ieder geval een goede rustperiode.
  Ik blijf je volgen.
  Hoor graag van je met wat betere berichten aangaande je gezondheid. Ik moet zelf eind van de maand een grote OK doorstaan, maar ik zal aan je blijven denken.
  Groet en hoor van je gauw.
  Helen

 5. Ryn zegt:

  Hey Jan Gerben,

  No need to be envious about “professionals” who rip thru SA in four weeks, taking home only images from behind their visors and camera’s. You are the real McCoy!!!

  Keep your head clear and your butt in shape. Betsy needs you to finish her quest.

  Carry on….

  Ryn

 6. diny zegt:

  Ohayo Jan Gerben,
  je verdient een enorme ruiker blommen want je bent al heel ver gekomen en je komt jezelf constant tegen. En door anderen leer je jezelf weer stukjes bij beetje kennen. Je bent goed bezig en je gezondheid kan alleen maar de goede kant opgaan . Blijf je volgen en hou je taai en geniet vooral tussendoor.

  Liefs uit Gouda en knuffels van Blommie en Jenna.

 7. heleen & dirk zegt:

  Na je verhalen tot nu toe vragen we ons wel eens af wat je nog meer mee wilt
  maken. Voor ons heb je je doel al lang bereikt en ben je het misschien al wel voorbij gegaan. Een maand sukkelen met je gezondheid is te lang. Denk je er nooit over om het voor gezien te houden? Wat gaat het je nog meer aan ervaringen op leveren ? Je bent toch al tot aan het gaatje gegaan ? Bang dat mensen zeggen hij heeft niet gehaald? Lekker belangrijk, wat was je doel en waarom ben je dit gaan doen. Je hebt je al 3x bewezen kanjer. Door kloten heeft geen zin. Benieuwd hoe eigenwijs iemand kan zijn. Wij zijn net terug van onze vakantie, 3 weken Duitsland en Oostenrijk was ook mooi.
  Misschien kun je ooit verder gaan waar je nu zou stoppen om je reisdoel te bereiken, maar je werkelijke doel heb je volgens ons al lang gehaald. Succes met allerlei moeilijke beslissingen. Time out???

 8. Paul Boering zegt:

  hoi Jan Gerben.
  Sinds wel 5 ber4ichten geleden krijg ik je berichten niet meer automatisch aan geleverd. Ik schreef me al eens opnieuw in maar het m,ocht niet baten. Zo erg is het niet want via jouw site is het prima te vinden.
  Zelf ga ik overmorgen naar Seattle met Ingrid Stolker en haar dochter . Zij op de liberator en ik op de 1200 met zijspan. Ingrid is ernstig ziek en dit ritje zal hoogst waarschijnlijk haar laatste worden , tenzij er nog een wonder gaat gebeuren. Haar dochter gaat op haar motor rijden en zij zit bij mij in het zijspan. Voelt ze zich lekker en heeft ze zin, dan kan ze zelf ook even gaan rijden en anders mag ze genieten van het uitzicht.
  Het heeft veel geduld gekost voor het zeker was omtrent het vervoer van de motoren. Dat gezeur over dat milieu was , na vele weken, opeens over omdat ze door hadden gekregen dat het ging om een Amerikaanse motor. De motoren zulle nu wel ongeveer in Seattle zijn aangekomen , na de vaart richting New York zijn ze vervoerd per trein naar Seattle.
  In de plaatselijke bibliotheken zal ik de resten van je verhaal gaan lezen. Ik moet nu eerst gaan bijlezen in het vliegtuig. Ik kreeg al geen berichten meer na Luctor et Emergo 1.
  Goede reis en misschien tot ziens als we weer terug zijn. Ik ga je wel op de hoogte houden.
  Keep them roling, Paul Boering

 9. Mylene zegt:

  Hoi JG

  Het bericht van Heleen en Dirk raakt mij wel. Zelf ook denk ik, kom toch lekker terug, je gezondheid is niet goed en je hebt al zoveel bereikt. Wat wil je nog meer en in godesnaam voor wie.

  Als Brabantse zeggen wij wel eens; als ge het voor mijn doet, doe het dan nie! Tuurlijk ook deels eigenbelang, ik zou je het liefts gewoon relaxed en gezond op je boot aantreffen. Maar goed, blijkbaar wil je het avontuur toch nog niet loslaten. Loslaten is trouwens mi ook iets wat je erg heb meegemaakt en geleerd daar. Als je terugkomt, schrijf je lekker een boek, ik doe wel je promotie, beetje in DWDD enzo praten over je trip? En anders zoek je een baan, vlg mij is er nu juist in jouw branche volop werk, alle bedrijven moeten nu goede controllers hebben! En zeker banken!

  Hier verder alles ok, Indi heeft zomervakantie en ik ben hard aan de slag om klanten te werven, dat valt helemaal niet mee. had net zo goed met jou een stukje op kunnen reizen!

  Het ga je goed!

  Myl & Indi

 10. Boyd zegt:

  An American obtaining a job in France? We’re incredibly low on funds, and I’d really like to obtain a job to greatly help with the financial things.

  Just like teenagers in France getting started. I’ve been told that it is very very difficult to get a work in France, MOST EVIDENT The youthful in European countries
  are having an extremely difficult period finding work.
  Immigrant tend… show more Unless you learn /French you won’t ever settle.
  Careers picking grapes can be found in season, try
  those. Rules are tight about working here, so expect
  difficulty unless you have the right papers.

  Also, have you thought about healthcare when you are in France?
  It isn’t automatic, you need to apply or a wellness cards, but
  are you eligible?

Leave a Reply

Kommentare zu diesem Post abonnieren.