Big balls or no brains

San Jose, Costa Rica, 27 augustus 2009

De tweede poging is raak. Met Marcus afgesproken maandag vertrek. Zondagavond afscheid van La Vida Loca, de stamgasten en Jimbo. M’n voornemen om op tijd daar te vertekken valt snel in het water. Jimbo maakt er een feest van en ergens na sluitingstijd hobbel ik weg. De tweede poging op maandagavond verloopt identiek. Het verschil is dat we nu wel gaan. Ik zie nog voor me het vertrek van de ‘bende van 4′ na hun afscheid van Jimbo’s bar. Zij kiezen simpelweg voor de meest nuchtere om die dag de huurbak te rijden, ik sla wat op mijn kop om de avond & nacht te verdrijven. De motor rij ik voor de laatste keer over het strand en weg zijn we. De eerste druppels vallen al snel. Het blijft halen en brengen de hele dag. Prachtige binnendoor route en op een onverhard deel van een kleine 20 km is het gelukkig droog. San Jose is haalbaar voor het donker maar in Atenas maken we de stop voor de dag. Ik heb er weinig trek in om in de spits de grote stad in te trekken. Iedereen zegt daar hetzelfde over, verkeersnachtmerrie. Atenas heeft statistisch gezien het meest gunstige klimaat ter wereld hoor ik, altijd tussen de 17 en 37 graden, procentueel gezien veel 100-jarigen. Onderzoeksbureaus doen hun onderzoek daarnaar.

San Jose bereiken is een eitje, na het vliegveld komen de voorsteden en voor je het weet, juist, ben je verdwaald. Bij een Shell station weten ze niet veel maar in de kleine werkplaatsen naast de pomp tref ik Dante, Mexicaan, jaren in de VS gewerkt en nu eigenaar en enige monteur van 1 van de werkplaatsen, gespecialiseerd in transmissies. Ik ben bij de langwerpige werkplaats naar binnen gelopen om de weg te vragen. Als hij mee naar buiten loopt voor wat aanwijzingen springt hij bijna een gat in de lucht bij het zien van Betsy. Hij heeft in Texas jarenlang op een zelfde motor gereden. Met zijn ogen dicht wijst hij alle onderdelen aan alsof hij in Wedden Dat (herinnert u zich deze nog…) is beland.

Voor de route om de stad in te trekken heeft Dante een prima oplossing. Maatje Johann heeft een vrije dag en wordt opgetrommeld om ons te begeleiden. Een klein half uurtje later komt Johann op een Harley uit ‘66. Achter zijn rokende motor trekken we door de stad en bereiken we in een klein uurtje het hotel van een vriendje van Jimbo, midden in de rosse buurt en voor een schappelijk prijsje. Daarna rij ik met Johann (klik hier op: Johann) om Johann en mij via YouTube door de straten te zien rijden) opnieuw dwars door de stad langs maar liefst drie motorzaken om oliefilter en olie te kopen, maar dan ben ik ook helemaal blij, een goed filter en originele (dikke 60) olie. Terug naar Dante om olie te verversen. Na ons eerste vertrek van zijn werkplaats heeft hij nogal wat aanloop uit de buurt gehad. In dit niet meest gangbare deel van de stad is Betsy een hele verschijning. De mannen van de benzinepomp zijn eensluidend over mij en de motor. Of ‘big balls’ of  ‘no brains’, van Alaska naar Costa Rica op een motor uit ‘43, ze willen of kunnen het bijna niet geloven.

Sinds Nicaragua hoor ik regelmatig dat als ik door San Jose kom La Rey niet mag overslaan. Het meest beroemde en beruchtste bordeel van Centraal Amerika volgens velen.  In de avond neemt Dave, 1 van de stamgasten van de hotelbar, mij mee op tournee. Hij woont hier en zou bijna mijn vader kunnen zijn. We gaan van club naar bar naar club naar La Rey, in iedere tent een biertje en we hoppen naar de volgende vleesmarkt. Dave wordt bijna mijn schoonvader als ik in 1 van de vele kleine bars de dochter van zijn vriendin ontmoet. Even diep zuchten voor me om te gaan. Per taxi ontwijken we de inmiddels vele travestieten, ik zie dat niet, ik luister slechts naar de ‘experts’.

Vrijdag richting Panama.

6 Responses to “Big balls or no brains”

 1. Ariena Blom zegt:

  Ha Jan Gerben.

  Bem je al in Panama? Of is het plan alweer veranderd.
  Jan Pieter is net weg. Hij is in Ierland op vakantie geweest. En heeft in Dublin zijn ogen uigeken. In Dublin staat een Hotel van U2. De heren heben niet slecht geboerd, natulijk kan je er logeren.
  In Dublin ligt ook een brug die in Nederland gebouwd is, en per schip daarr is gekomen.
  Waar zit je nu? Ben je San Jose al uit! .
  Nou goede reis en tot de vogende mail
  Groetjes
  Ariena

 2. Ton Dekker zegt:

  Hallo dokters.
  Hier weer business as usual.
  Na een vakantie in Hongarije en Kroatie zijn we weer thuis en aan het werk. Faak am See komt er over 2 weken weer aan en nog wat andere evenementen zoals het Centrum en bike shows.
  Nou mooi man dat je weer onderweg bent . Leuk het stuk wat er in de BT staat, we hebben het allemaal natuurlijk al op internet gelezen maar het is nog leuker om heel H.D. minnend Nederland er deelgenoot van te maken. Het stukje met de camera is ook mooi, maar ik zou liever hebben dat je hem de volgende keer ook gebruikt als je in rosse buurten en in tenten als La Rey komt. Ik heb een slecht inlevingsvermogen, kan ik ook eens zien hoe dat is.
  Geintje pik, het is mooi om tezien hoe de omgeving is en wat er rijdt, ook het rechts ingehaald worden, is op de motor is een aparte ervaring. Ik ben gisteren nog naar een begrafenis geweest van een Harley rijder, dat was diep en diep treurig.
  Nou dat was de stand van zaken ongeveer in vogelvlucht.
  Dus, rij voorzichtig en we gaan elkaar zien .

  gr Ton

 3. Helen Strang zegt:

  Hey Jan Gerben
  Leuk om weer wat van je te horen. Hoe is Costa Rica?
  En wat een ander gezicht die opnames met de camera.Dan krijg je wel een ander beeld van Costa Rica.
  Waar ga je nu naartoe?
  Hier gaat alles weer zijn gangetje na een vakantie. Ik ben er bijna 8 weken uitgeweest ivm een grote buik ok en daarna vakantie.
  Wel weer wennen hoor. In het ziekenhuis is er weinig veranderd.
  Nu weer drukke maanden voor de boeg. Af en toe benijd ik je hoor. Het is best moeilijk om zo in je eentje rond te reizen, je gaf dat toen in New York al aan. Maar het gaat je goed af.
  Je verhalen en belevingen zijn prachtig. Ik hoop dat ik ooit al je foto’s kan zien. Werkt de camera, die je in New York gekocht hebt, goed??
  Hoop snel weer iets te horen. Drive Safefullu en take care Betsy.
  Groet Helen

 4. hcevos zegt:

  We hebben al 4 filmpjes van je bekeken. Mooi man. Het lijkt of je stuur wat naar links staat, maar dat zal wel gezichtsbedrog zijn. Volgende week komt Geeske (dochter van oom Anton) op bezoek, maar niet op de motor denk ik. De vakanties hier zijn al weer bijna voorbij. Die van jou dus nog niet. Je schrijfstijl is verbeterd sinds je in Costa R. bent. Het stormseizoen begint bijna, dus beware voor rondvliegende objecten.
  Love Dirk&Heleen

 5. Hola jan como te ha ido revisa el Blogs alli hay una fotos de Pachanga el amigo de panama

  Buen Viaje

 6. Bernard VENS zegt:

  Geachte,

  Ik ben op zoek naar Ton Dekker die in Bigtwin van Januari 2010 staat afgebeeld, gezeten op een blauwe Hydra Glide. Ik zoek namelijk nog foto’s van oude Harleys voor mijn nieuw boek over het Escadron motorrijders van de Politie Stad Brussel met de Harleys.

Leave a Reply

Kommentare zu diesem Post abonnieren.