San Salvador

San Salvador

San Salvador, 20 maart 2008

Niets, maar dan ook niets had me hier op voor kunnen bereiden.

Het is net na de schemer en dus al donker als ik San Salvador binnen rij. Vanaf Libertad (aan de kust) was het volgens de pompbediende nog maar 33 kilometer en een half uur rijden. Die 33 km klopt, dat half uur zou best kunnen kloppen maar een stuk van 10 km is open gebroken en dus arriveer ik in het donker. Ik blijf rijden tot ik het centro historico nader. Bij de Texaco vertellen ze me nog waar ik wel maar vooral niet moet zijn in het donker van de avond. Toch lastig dat de hotels die ik op het oog had precies daar liggen. Het hotel dat zij me aanbevelen heeft geen eigen parking maar alleen verderop (uiteraard met man-met-geweer, je went daar zo aan dat het nauwelijks meer opvalt). De Texaco ligt aan de Calle Ruben Dario en als ik het miniscule kaartje van de reisgids goed interpreteer is het eigenlijk maar een klein stukje naar de hotels die ik eigenlijk op het oog had. Het schijnsel van mijn koplamp licht de uitlampdampen van de vele bussen op. Tussen hen in  trek ik door het oude centrum van San Salvador.

Stapvoets gaan we door de straten en over de markt die nog in volle gang is. Gebouwen zijn onverlicht soms half afgebrand en ingestort (laatste heftige aarbeving in de jaren ‘80 (!)) maar voor alle gebouwen bevindt zich een laag van 1, soms twee en soms drie, geimproviseerde marktkraampjes. De geur van afval, eten en diesel wisselt elkaar in snel tempo af. De herrie van muziekverkopers en bussen is dusdanig dat toeteren hier geen zin heeft. Ik wurm me langs de bussen en tussen de kramen door en al passerend nog maar de weg vragend. Een hotel dat ik als doel had is definitief gesloten, net zoals vele gebouwen in de binnenstad, voor een nieuw doel vraag ik hier en daar aan een van de vele veiligheidsmannen aanwijzingen. Uiteindelijk vindt ik dat. De motor staat voor m´n kamer en hier lopen maar liefst twee mannen-met-geweer op mijn gang.

Als ik de kathedraal bezoek waar, op vijf dagen na, precies 29 jaar geleden aartsbisschop Oscar Romero midden in een zondagdienst werd vermoord, is mij duidelijk waarom dat hier kan gebeuren. De kathedraal ligt midden in dit gebied met zijn duizenden kraampjes en vele gangen en doorloopjes, stank en herrie. Voor mij was het een mysterie hoe drie (of vier) mannen gewapend een kerk binnen kunnen lopen, de voorganger overhoop schieten en vervolgens weg kunnen komen. Het journaal van die avond kan ik me nog herinneren. Onder de kathedraal waar Romero de bouw van had stil gelegd om zijn projecten voor de armen te kunnen betalen, is nu zijn lichaam in een bronzen monument opgenomen. De kathedraal is afgebouwd, sober van stijl en indrukwekkend door de bizarre omgeving en de vele gelovigen in de kerk en in de tombe er onder. In de kathedraal verwijst alleen het glas in lood van een duif temidden van sterren in gebroken glas aan de historie van zijn voorganger en het land. Toch is El Salvador aan het veranderen. De eventuele problemen waar ik in Guatemala nog voor werd gewaarschuwd vanwege de verkiezingen van afgelopen zondag zijn uitgebleven, ondanks dat voor het eerst een partij gewonnen heeft, die in Romero’s tijd rebellen waren (FMLN) en legitiem doelwit (letterlijk en figuurlijk) vormden voor de andere partij, de toenmalige regering en waar o.a. ook een Nederlandes journalist voor is geslachtofferd. Inspiratie voor film- en muziekmakers, Oliver Stone met ‘San Salvador’ en o.a. the Stones met ‘Under cover of the night´.

De route gaat vanaf hier verder via de Panamerican, richting San Miguel naar de grens met Honduras.

5 Responses to “San Salvador”

 1. Harry zegt:

  Hi die gerb

  Is daar nog wat te beleven dan alleen marktkraampjes en muziek ,het lijkt wel of ik hier op de markt loopt alleem zonder mensen met geweren
  Hou je taai en schrijfse kan ik het weer lezen
  Gr uit Lente Gouda met een mooie dag
  Harry

 2. dirk&heleen zegt:

  Als je nergens meer terecht kunt, wordt dan schrijver. Je stijl groeit, waardoor het bloeit en nog steeds boeit en nimmer vermoeit. Het is ons echter niet duidelijk geworden waar je je niet op voor kon bereiden. Vandaag naar de Keukenhof geweest, lekker oubollig, de tulpen bloeien nog niet. Maar niet getreurd er is altijd wel iets wat de wereld kleurt. In dit geval jij die door zuid-amerika scheurt (?)en vooral zorgt dat er met je neurotransmitters iets gebeurt. Het schiet al lekker op toch…
  Groeten uit Den Bosch.

 3. Ton Dekker zegt:

  Dag dokters.

  Wat moet het een feest zijn daar in die omgeving. Dit o.a. voor de sigaren. Al de landen waar je nog komen moet en bent, zijn natuurlijk een lust voor de echte sigarenroker. Jammer dat je van elk land niet wat mee kan nemen, het zijn tenslotte werelds beste sigaren. Ik moet ervoor naar Hajenius. Nog even terug in de tijd. Toen we samen bij Betsy zijn wezen kijken in Den-Haag. Mooie fiets meneer, maar ik kan mijn vrienden niet bijhouden op hun Ducati,s en Honda,s. Hij lekt olie en stinkt als ik ben wezen rijden. Dat is wat de eigenaar toen zei. Wij even ie in overleg, jij , zal ik hem kopen ?, ik, als jij hem niet koopt, dan doe ik het. Sinds die tijd ben je met de Lib. al heel wat grenzen gepasseerd. Veel meer dan met je Ironhead want zeg nou zelf 5x stranden met de Ironhead op de Belgie,s Franse grens is mooi genoeg geweest. Ja, nou geen valse sentimenten en gevoelens bij die Ironhead, want zij zijn o.a. de ondergang van H.D. geworden. Nou pik tot dit was even een heel kleinstukje terug in de tijd. Het ga je goed en maak het niet oneindig.

  gr Dek.

 4. Helen Strang zegt:

  Hey JG
  Het toeren gaat goed hé. Merk nu echt niets meer van al die mannen met geweren, lijkt mij toch echt doodeng.
  Hoe gaat het met je spaans, kun je je goed redden?
  Jammer he dat zo’n land niet kan opbouwen na een aardbeving. Wat zijn je volgende plaatsen die je aan gaat doen??
  Hier eindelijk een beetje lente alhoewel ze natte sneeuw voor eind van de week hebben opgegeven. Ga zelf woensdag naar Davos voor een symposium van werk. Lijkt me leuk.
  Hier verder alles zijn gangetje.
  Nou JG hou je taai en pas goed op jezelf en Betsy.
  Helen

 5. hoek zegt:

  libertad, paradijs van surfers en families die op zondag gaan lunchen. verder niet veel te doen. gaaf dat je er met je motor geweest bent, is voor mij 10 jaar geleden. top

Leave a Reply

Kommentare zu diesem Post abonnieren.