Vliegen in het donker

Vliegen in het donker

Om half zeven vrijdagavond bel ik Mary in San Francisco vanaf de benzinepomp in Santa Rosa. Die ochtend ben ik voor negen uur al op pad ondanks de dichte zeemist. Het is vanaf Crescent City nog 600 km naar San Francisco. Een lange rit maar ik zie er naar uit om Dan & Mary te zien. Vanaf Santa Rosa is het nog 100 km maar de zon gaat al bijna onder. Mijn voornemen was om niet in  het donker te rijden.  Ondanks dit voornemen zet ik door. Het is prima weer, de motor draait goed en ik wil graag. Na een klein half uurtje is het donker. De freeway 101 is onverlicht. Dan gebeurt het opnieuw deze roadtrip. Het waarschuwingslampje van de dynamo licht fel op. De accu wordt niet bijgeladen. De eerste afslag die ik tegenkom volg ik. Aan het eind van de afrit zet ik de motor stil en bekijk de bedrading. Niks opmerkelijks te zien of te voelen. Het is te donker. Als ik op mijn GPS kijk, duikt vanuit het niets een zwerver naast mij op. Hij murmelt van alles maar wil vooral handen schudden en zijn naam zeggen. Zijn maatje duikt vervolgens op en is nog gekker als nummer 1. Samen willen zij van alles maar ik wil niks en zij druipen af. Mijn ogen zijn inmiddels aan het donker gewend en ik zie ze een boom inkruipen…

De GPS geeft 68,2 km aan naar het huis van Dan & Mary, 35 km freeway naar de Richmond Bay Bridge, daarna 21 km Interstate naar Berkeley en de rest binnendoor naar Oakland. Zonder licht rijden is uitgesloten ondanks m’n reflectorjasje. De snelheden op de freeway liggen fors hoger als de highway. Ik ga, gas er op en gaan, ieder minuut die ik kan rijden met licht is kostbaar. De kilometers tel ik mijn hoofd af, kilometer voor kilimeter. Het is druk op de freeway, er wordt hard gereden en er is volop ‘werk in uitvoering’ en op die stukken is geen vluchtstrook. Zo lang de accu genoeg stroom heeft kan ik rijden. De afslag naar de Interstate om op de Bay Bridge te komen is goed aangegeven. Van de rechter drie stroken gaat de binnenste naar de brug. Ik rij uiterst rechts en het lukt me pas op het allerlaatste moment om op de goede strook uit te komen. De brug is bijna acht kilometer lang en het wegdek is bekleed met betonplaat met lengtegroeven voor de waterafvoer. Op enkele bruggen in Oregon heb ik dat eerder gezien. De motor schud behoorlijk doordat mijn stuur in een trilling terecht komt. Gasgeven of afremmen versterkt dat, dus het gas blijft er op. De accu heeft nog steeds voldoende stroom voor het licht. Het lijkt alsof er geen einde komt aan de brug. Eindelijk. Opnieuw zet ik de motor stil aan het einde van een afrit. Mijn handschoenen zijn drijfnat van het vasthouden aan het stuur maar ik voel me goed, ik ben binnen het bereik van de stad. Starten en weer gas er op. Tot mijn eigen verbazing haal ik rijdend afslag 13 (dertien!) naar Albany, Berkeley. Wat er met de stroom aan de hand is weet ik niet maar het lijkt er op dat er toch bijgeladen wordt want ik heb nog steeds licht. De doorgaande straat van Berkeley gaat door het universiteitsgedeelte, voelt bekend. Veel cafes en kleine winkels zijn nog open. Voor een stoplicht steken twee punkers met hanekam nog maar eens hun duim naar me op. Als ik arriveer heb ik nog steeds licht! Het eerste en volgende biertje smaakt meer dan uitstekend. Morgen hoop ik te ontdekken wat er aan de hand is met de electriciteit, maar: het voornemen was goed!

26 Responses to “Vliegen in het donker”

 1. jasper zegt:

  Hee JGee

  Leuke zondagmorgen verassing, snelle verschuiving op de kaart
  hoe waren Seattle , heb je de ocean-drive gereden of HW 5
  bij ons alles okidoki
  Hope to read you soon, greetings de Holletjes

 2. Harry zegt:

  He JG

  Indedaad wat Jasper zegt leuke verassing voor de Zondag meestal is het Dinsdag als het bericht komt
  Goed van je dat je in SF bent en die ouwe dingen halen het altijd.Nog een leuke tijd daar bij je vrienden en maakt een mooi fototje bij de brug met je motor
  Gr
  HD

 3. ariena zegt:

  He JG,

  Leuk zondagmiddag verrasing. Je bent n SF, goed hoor. Het was wel een spannende rit. Schrok je heel erg van die 2 knapen die ut ‘de lucht’kwamen vallen? Ik weet zker dat ik bang was geweest. Gelukkig waren ze snel weg.
  Waarom brandde dat warschuwings lampje. In iedergeval heb je het gehaald. Dat is het belangrijkste.
  In het donker zonder verlichting en op een onvelichte weg. Brr.. ik moet er miet aand denken.
  Ik hoop snel verder te kunnen lezen
  Groetjes Ariena

 4. steve zegt:

  You need a Dyna, heh, heh!!

 5. Ton Dekker zegt:

  Dag dokters, hier weer een reactie uit een gastvrij en gastronomisch, Moordrecht. Het doet mij goed om te lezen dat je weer een etappe verder bent. Het zal best wel moeite gekost hebben om verder te gaan.
  En jazeker, reizen is avontuur met hindernissen. Dat zijn nu voor jou de dynamo en zwervers. Je weet dat het allemaal tijdelijk is, de zwervers zijn alweer weg en dynamo problemen zullen de zwervers wel volgen.
  Nu even wat over hier in Moordrecht. Ben samen met Hans bij Larry geweest om wat inkopen te doen voor de Liberator update. Het was weer ernstig gezellig, hebben nog wat gedronken en geouwe neeld. Verder veel expertise van oa. Jan B, Harry, Jasper,Jhonnie, Ary, Nick, Henkies, en soms ook Rob S bij deze update. Het zal wel een projekt worden waar veel bij gebebt en gedronken wordt.
  Ik zit te wachten op de zoveelste knie operatie. Die gepland is op de 27e okt. Elke dinsdag hebben we het nog even over je belevenissen en voelen de meeste globe trotters met je mee. Verder de groeten van Jannie,Nick en Sam.

  Be careful.

 6. David zegt:

  Ha Jan Gerben,
  Dat zijn (achteraf) de mooie momenten, zeker als het goed heeft uitgepakt. Nou ja, je kunt hem vast weer oplappen, begrijp dat het je tot nu toe niet aan hulp heeft ontbroken ;-)
  Have fun
  David

 7. monika & jack zegt:

  Hey Jan Gerben,
  San Francisco, Golden Gate, Fisherman’s Warf en ja hoor Alcatraz……
  wat een fantastische stad, krijg een big smile als ik aan onze tijd in SF terug denk, ook al is het voor ons al weer een aantal jaren geleden.
  Wij zijn hier aan het genieten van onze laatste herfstritjes, het brommerseizoen is nou toch echt op zijn einde. Dus zijn we dubbel jalours op jou en alle km die er nog aan komen! Blijf schijven, heerlijk, wij genieten mee! groetjes en liefs Monika en Jack

 8. Helen Strang zegt:

  He JG
  De oude beesten blijven altijd goed doen hoor, ook al gaan alle lichten branden. Maar kijk de LIB toch maar na voordat je verder naar het zuiden gaat. Daar zijn de zwervers misschien meer aanwezig en minder geneigd om weg te gaan. Je maakt wel wat mee hoor, spannend en leuk. Hoe gaat het met je zelf en het alleen zijn, nou ja alleen zijn?? je komt veel mensen tegen.
  In het haga gaat alles in een stroomversnelling, dus geniet maar lekker hoor van je avonturen dan genieten wij hier een beetje mee. Doe SF maar de groeten, het is een mooie stad.
  En zorg goed voor jezelf en je “maatje’,
  groeten en liefs
  Helen

 9. De buurtjes van 56 zegt:

  Ha die gebster,

  Snel gedaan ben benieuwd naar Seatle (Hendrix??)
  Hier alles goed vorige week lang weekend met de boompjes naar Madrid geweest. Geen museum gezien, wel veel gelachen, gegeten en Sangria gedronken. Afgelopen z’dag nog naar ‘t onvolprezen Hallo Venray wezen kijken. Geweldig wat Henkie uit zijn gitaar haalt.
  Kortom hier vermaken we ons wel hopelijk jij ook in het relaxte San Fransico
  Have Fun
  Marion en Dennis

 10. dirk en heleen zegt:

  The freeway.
  Je hebt zoals we begrepen um toch wel stiekum een paar keer geknepen.
  Een aantal keren zelfs het licht gezien.
  Haal je het wel of toch niet misschien.
  Dat is nou altijd in het leven.
  Als je een doel hebt weet je tevoren nooit of je het wel of niet zult beleven.
  Just follow the freeway.
  (wij hebben dus maar een reisje Bali geboekt, ook mooi)
  Blijven kijken, het kan alleen je leven maar verrijken.
  Be carefull outside there.
  Love, Dirk-Heleen.

 11. guido zegt:

  Hallo jg
  tof dat alles top gaat op wat verassingen na maar daar ben je ook een beetje voor weggegaan
  ben nooit in de states geweest maar als ik je verhalen leest en foto’s ziet lijkt t me er erg mooi
  het ga je goed en tot het volgende reis verslag

 12. Roy van Hutten zegt:

  Hallo Jan Gerben,

  Spannend die gebeurtenissen: waarschuwingslampjes die gaan branden op een moment dat het nog ongelegener komt dan welk tijdstip ook. En ook die duistere figuren die er nog eens bijkomen. Met uitzondering van zwervers die uit het niets opduiken, hebben wij tijdens onze reis naar Kroatië dezelfde ervaring gehad met een waarschuwingslampje. Ans zag opeens dat er een lampje ging knipperen vlak voor een lange tunnel tussen Oosternrijk en Slovenië. De handleiding gaf aan dat er problemen waren met de emissie (iets met de uitlaat, of katalysator???). De hulpcenttrale gaf aan dat we met een knipperend oranje lampje nog wel konden doorrijden, maar als de motor ging haperen, moesten we direct stoppen (in een tunnel?). We hebben de gok gewaagd en we zijn toch nog in het hotel aangekomen. Later bleek één bougiekabel het begeven had. Voordeel van onze pechplek: weinig zwervers in de omgeving. We wachten op je volgende verhaal. Take care, Roy en Ans.

 13. diny zegt:

  Ohayo Jan Gerben,
  even een berichtje van je favoriete blommiste,
  fijn dat je al in San Diego bent , ( via Jan Bruin) en heerlijk om je reisverhalen te lezen. Hier alles okay,Keiko een Japanse studente uit New York is vandaag vertrokken na 3 weken.Show A dam was super.
  dit jaar ook al veel gezien en gedaan, Israel in april, japan in aug. en 16 nov.demo voor 200 pers. in York.UK.
  Hoe je haaks, poot van Jenna,
  Diny

 14. Plaquenil zegt:

  Does Amoxicillin Make You Sweat

 15. Hudsonbene zegt:

  effexor 37,5 mg tablets effexor 75 mg tablet effexor 37,5mg usa

 16. Biaxin Cish zegt:

  lamotrigine canada lamotrigine 25 mg otclamotrigine pills lamotrigine nz

 17. Tricor Cish zegt:

  where can i buy clozaril 25 mg how to purchase clozaril cost of clozaril 50mg

 18. Indocin Cish zegt:

  where to buy cipro cipro 1000mg cost cheap cipro 1000mg

 19. Spiriva Cish zegt:

  biaxin 250 mg australia biaxin 500mg online biaxin 250 mg medication

 20. how to purchase calcium carbonate 500 mg calcium carbonate 500mg nz calcium carbonate usa

 21. where to buy thorazine thorazine coupon thorazine online

 22. clomid canada clomid nz clomid 50 mg uk

 23. Tricor Cish zegt:

  geodon 80mg no prescription cost of geodon order geodon 40 mg

 24. procardia 30 mg tablets procardia 30 mg tablet order procardia

 25. Zofran Cish zegt:

  prevacid cost prevacid purchase prevacid 15 mg united kingdom

Leave a Reply

Kommentare zu diesem Post abonnieren.