Take charge

Take charge

Prince George, zaterdag 23 augustus

Zaterdagavond downtown in Prince George (British Colombia). In het optrekje van Cliff is het bluesuur op een radiostation uit Edmonton begonnen. Cliff speelt driftig mee op een van z’n vele mondharmonica’s, na het eerste bluesuur komt een tweede, Cliff en Keith vertellen uit de oude motordoos, het wordt laat. Ik ben hier binnen komen vallen na een rondje op de motor door downtown Prince George samen met Keith. Afgelopen weekend is hier een hotel afgebrand met drie doden en vermoed wordt brandstichting. Prince George is een kleine stad, ruim 70.000 inwonders maar erg groot in oppervlakte. Downtown is echter relatief klein en wordt voornamelijk bevolkt door drugbendes en ander gespuis. De hotelbrand heeft daar alles mee te maken. Op straat hangen vooral crackheads rond. Bizar gezicht, veelal uitdrukkingsloos en vooral niet geinteresseerd als we langs rijden. Volgens de gids heeft deze stad nog een beetje het rauwe gevoel van een ouderwetse grensstad. Veel van de mensen die ik hier rond zie hangen hebben denk ik niet veel gevoel meer.

Keith is degene die me helpt met het eerste serieuze probleem dat ik met de motor heb. Voor de techneuten zal ik dat later uitweiden, maar het komt er op neer dat de dynama af en toe de accu niet oplaadt. Vrijdag ben ik begonnen met de boel uit elkaar halen en warempel er liggen allerlei stukjes (bakeliet?) onder in mijn dynamo. Helaas niet van de borstels maar uiteraard zit het probleem veel dieper. Via de lokale Harleydealer kom ik op het spoor van Keith die naast zijn normale baan een Harleywerkplaats heeft en iets doet met oudere Harley’s. Backup kan ik goed gebruiken, dit vergt toch effe iets meer dan ik kan bevatten. Vrijdagnacht half een hebben we alles open liggen en is duidelijk dat de dynamo het heeft laten afweten. Met de motor terug naar de B&B is niet mogelijk en dus wordt ik ’thuis’ gebracht. Met dik 100 mijl op de teller, een vette V8 American sportscar met injectie, scheuren we over de landwegen terug naar de stad.  Zelfs de maan is zichtbaar op deze eerste dag zonder regen.

Via vrienden van Keith (ook hier is sleutelen een gezamenlijke gebeurtenis) kom ik zaterdag op het spoor van Carmen, een gepensioneerde Harley-dealer die samen met zijn zoon Eldon klassiekers verzamelt en restaureert. Jawel hij heeft waarschijnlijk onderdelen voor mij. De deal is snel gemaakt, ik neem van hem een originele dynamo over die net klaar is voor een 1942 model XA (!!!), hij gaat dan weer verder met mijn dynamo. Op zolder heeft hij echter de meest waanzinnige verzameling Amerikaanse motorfietsen die ik ooit gezien heb, zeldzame viercilinders (Ace, Pierson, Henderson, Excelsior, Indian) maar in de hoek staat  mijn model motor maar in plaats van zijkleppen met kopleppen!!! De enige op de wereld. In een boek heb ik een foto daarvan, maar in het echt, wow. Zaterdagavond vieren we dat dus met een rondje downtown en een bezoek aan Cliff (buiten downtown). Helaas laadt de accu af en toe weer niet bij. Zondagmorgen begin ik toch al wat nerveus aan weer wat testen en jawel de accu is zelf ook niet meer top. Testdraaien met een andere accu bij Eldon maakt niets uit, ook die is niet helemaal fris. Uiteindelijk de volt output van de dynamo opgeschroeft en dat doet goed. Inmiddels de nodige regenkilometers gemaakt en het lijkt er op dat alles goed functioneert. Als de accu het echt laat afweten kan ik zeer waarschijnlijk in Vancouver een nieuwe vinden.

Ik heb besloten Jasper en Banff links te laten liggen en hier vandaan rechtstreeks naar Vancouver te gaan. Met de continue lage bewolking valt er van ‘worlds most beautiful highway’ toch niet veel te zien en volgens sommige locals valt dat alleen maar tegen na Alaska. Ik verwacht twee dagen daarvoor nodig te hebben want er zit weer dirt road aan te komen!

16 Responses to “Take charge”

 1. ariena Blom says:

  Hoi Jan Gerben,

  Hoe is met de motor en vooral de accu? Ik weet dat die belangrijk is. De sleepboot van mijn vader had er natuurlijk ook een. Die werd regematig nagekeken. Je kan immersniet zonder licht varen.
  Waar ben je nu? Is Vancouver nog ver?
  Ik hoop snel weer bericht van je te krijgen.
  Goede reis
  Ik ga mijn nieuwe boek proberen te lezen. Dit is de titel
  ‘Th Gospel according to Bruce Springsteen
  Rock and Redemption, from Asburry Park to Magic”
  Written by Jeffrey B. Symynkywicz. is a graduate of Harvard Divinity School and a Universalist minister in Sougthon, \massachusetts.
  Jefrey is predikantt in Boston. Getrouwd met Elisabeth. Ze zijn allebei fan.
  Iedereen weet dat Bruce a great storyteller is. Jefffrey bekijkt de teksten op de religeuse aspecten.
  Kan je Be True zien? Daar staat de titel en de cover op. En het eerste hoofdstuk ”Introduction” in het Nederlands.
  Het boekje is 197 blz. Ik heb € 15,– betaald.
  Jan Gerben, ik stop weer.
  Wems je een goede en veilige reis.
  Groetjes van Ariena en kopje van Nicholas

 2. Ton Dekker says:

  Dag dokters, je motor wordt een stuk orgineler met de dynamo van die xa. Dat zal diverse van ons goed doen.Het is weer goed om te lezen dat het toch weer goed komt ,met de pech aan je Lib.Dat is ook de kracht van de motor ,eenvoud. Je gaat je volgens mij verder in een gestaag tempo ,south. Nou mooi man,eigenlijk is het nu al geslaag met al die mooie gebeurtenissen. We bakken zaterdag nog wel steeds teveel patat , maar goed, dan krijg je thuis bent wel een extra portie.Verder is het hier ook fuck weer en zijn de hollidays weer voorbij. De witte tent week is hier aan de gang, maar daar ging je toch ook nooit naar toe. Dus je mist hier niets. Kijk uit naar je verdere gebeurtenissen en drive safe,jongen.

  gr Dek

 3. Hallo Jan Gerben

  leuke site heb hem net van Janny en Tom door gekregen leuk om te lezen en de foto’s te bekijken wij zijn net terug uit Amerika maar en weer aan het werk veel plezier en hou ons op de hoogte Ride Save

  Ron en Ivon

 4. angela&johan says:

  heeee jg hoe is tie
  hier alles goed en het doet ons goed dat we lezen dat het goed met je gaat het zit soms ff tegen maar maakt volgens mij helemaal niks uit als we zien hoe het opgelost word en wie je daarbij ontmoet
  we gaan je proberen te volgen op je verdere reis en we wensen je nog heel veel fijne en leuke en veilige kilometers toe
  groeten van angela en johan

 5. monika & jack says:

  Hey JG,
  jammer van het slechte weer! Met het zonnetje erbij is het zoveel meer genieten, wel gaaf , al die nieuwe mensen die je op je trip ontmoet en die je verder op pad helpen. Denk je aan die dikke smak elke ochtend op die koplamp van je black beauty?!? Haha wie weet……! Ben vast overtuigd dat ze je brengt naar…. waar jij het wilt, (met een beetje moeite dan en een aai, en je mag onderweg ook voor d’r zingen haha)
  Wij vertrekken zaterdag naar Faak, klinkt bekend , toch ?!? Vroeg me af of we nog even langs de Heidi bar moeten om er de groeten te doen ?!?! Haha Guido en Laura zij al een paar dagen eerder vertrokken, we zien ze op Arneitz, op ons vaste plekkie! Gaan ook ff kijken wat ‘onze grote vriend’ Marcus weer allemaal heeft uitgespookt haha
  JG, zijn benieuwd na je verdere avonturen en blijven je volgen,
  let goed op jezelf liefs Monika & Jack

 6. Thomas en Jaimy says:

  Hey overbuurman!

  Je leeft nog! Want je was opeens van de aardbodem verdwenen haha. En er liep een vreemde man en vrouw in en om je huis. Gelukkig kwam hij eten halen en vroegen we maar gelijk waar jij was gebleven. Dus vandaar dit berichtje! We zullen je reis volgen. Onwijs veel plezier en geniet er maar lekker van! Voorzichtig. Groetjes van Thomas en Jaimy (de overbuurtjes van het kleine huisje)

 7. mischa says:

  ha die gerb,wij zijn net terug van vakantie en gelijk ff je site gespot wat ik allemaal gemist had.je bent goed bezig.gr m en l

 8. Els en Jeroen says:

  Hi Jg
  Net terug van vakantie en onze 1e werkweek zit er al weer op.
  Eindelijk tijd om jou avonturen te lezen.
  TOP TOP TOP
  We volgen je!
  Groetjes Els en Jeroen

 9. Helen Strang says:

  He JG
  alles goed daar aan de overkant van de zee????
  Hier alles zijn gangetje. Leuk om je verhalen te lezen , je maakt wel wat mee hoor. Hoe is het om het alleen te doen, nou ja alleen?? Je hebt natuurlijk nog altijd je HD bij je? Veel plezier en ik geniet van je avontuur.
  Helen

 10. Ed ( Bassie S.C.d.V. haha ) says:

  Hoi J.G.

  Heb zojuist even een berichtje voor je achtergelaten, maar zag het niet meer staan, maar het blijkt onder de rubriek gedichten te staan haha.
  Kijk maar effe en have a safe trip.

  Greetzzz Ed.

 11. Harry says:

  Hoi Jan Gerben,

  Hoe is met de motor en vooral de accu? Ik weet dat die belangrijk is. Waar ben je nu? Is Vancouver nog ver?
  Ik hoop snel weer bericht van je te krijgen.
  Hier niet veel spannends te vertellen , nou ja het huis staat te koop en als het gauw wordt verkocht dan gaan we naar Engeland ,maar als je nog niet terug ben kan ik je in Engeland volgen
  Gaat je goed en op het spoor blijven ,Latuh
  Gr
  Harry en Diane

 12. Harry says:

  Oja
  Zag Dekker afgelopen zaterdag met een T-shirt van Faibanks(alaska)zeg ik tegen hem dat hebbie niet zelf gehaald dekkie
  Gr
  Harry

 13. Ome Jan Pieter en Tante Lenie says:

  Jan Gerben:
  Bedankt voor de kaarten. Via Anne worden we op de hoogte gehouden van je belevenissen en ook regelmatig print Gesina je verhalen voor ons uit. We zijn inmiddels voor de tweede keer overgrootouder geworden, dit keer van een dochter van Joyce en Patrick. Een meisje met de naam Sterre. Probeer je tocht maar te volbrengen, je doet trouwens wel lang over zo’n klein stukje op de kaart tot nu toe.
  Liefs Lenie en J.P.

 14. Katelijne says:

  Hey Jan,

  Ik ben een zeer goede vriendin van Steve. Hij wist mij te vertellen dat jij een woonboot verkoopt klopt dat?
  Jij zou hem verkopen voor 1 eurotje. Wij zouden die boot wel eens willlen bekijken. Ik ga achter de info wat het liggeld is in Gent en de sleepkosten.
  Kan je mij meer details geven over deze boot?
  Nog veen plezier op je trip.

  Groetjes

  Katelijne

Leave a Reply

Kommentare zu diesem Post abonnieren.