Terug in Fairbanks, stuck in Fairbanks

Terug in Fairbanks, stuck in Fairbanks

Twee dagen rijden vanuit Anchorage en nu in Fairbanks maar ook vast in Fairbanks. Twee dagen rijden in kou en regen, heel veel regen en het stopt maar niet. Officieel is het de koudste zomer in Alaska sinds ze het weer in statistieken vastleggen. Right. Vandaag bij de meest noordelijke Harley-shop van het continent geweest. De motor ziet er al niet meer uit na hier en daar al wat gravel en modderwegen. Bij de shop m’n achterketting vol in de olie gezet na al dat vuil en water en nog wat ander spul gedaan (accu droog, primair maakt wat herrie na alle vuil) maar vooral veel blabla met al die typische figuren waar het hier vol van loopt. Man wat een verhalen hoor je hier en wat is iedereen enthousiast als ze de motor, ‘the old flathead’, zien. Aan gebrek aan belangstelling hoor je mij niet over klagen.

Sowieso vallen m’n oren er af over wat Steve allemaal te vertellen heeft. Steve is de Amerikaan die met mee opgereden is vanuit Anchorage. Vietnam veteraan, geboren in de Bronx, op weg naar Florida om daar z’n broer in de gevangenis te bezoeken die eens per jaar bezoek mag ontvangen, wow, the ways of life are so different each one of us follows. Z’n regenoutfit was bepaald niet top (understatement), onderweg een soort vissermanspak gekocht, knalgeel! Hij dreigt met van alles als ik ‘m daarmee op de foto zet maar ik denk dat hij gewoon vet moet betalen om te voorkomen dat ik hem op de website zet!

In Fairbanks heb ik een kamertje gevonden in de Alaska State University. Een tip van Helmar de softwareman. De man die over de gastverblijven gaat is een motorfietsman en verhuurt graag aaan motorrijders als het seizoen dat toelaat, geweldig! Vannacht tot twee uur met de boys & girls van de receptie gesproken en vandaag weet de buschauffeur van de campus al wie we zijn en dat de motorfietsen veilig staan want alle vormen van politie die ze hier hebben houden een oogje in het zeil. Het weer is hier echt drie keer waardeloos maar de mensen zijn zo ongelofelijk aardig dat het onmogelijk is om Alaska uit te rennen. In het college coffee house begint net een countryband te spelen, een chick van een jaar of zestig gaat helemaal loos op de piana, yeah, doe nog maar een koffie want bier doen ze niet aan in een koffietent. Bij de deur leest een dakloze voor uit de bijbel.

Als het maar een beetje droog is morgen naar de Artic circle maar anders richting Dawson city of via de ‘normale’ weg naar Whitehorse. Over de Dalton highway naar de Arctic doen de grootste horror-verhalen de rond: stenen die verwonden afkomstig van de wielen van de trucks die hier over heen scheuren, potholes waar je met motor en al in verdwijnt, lekke banden als het minste wat je kan overkomen en vooral no service anywhere. Ben benieuwd, maar het moet wel droog zijn. Behalve regen staat er ook continue een fors windje dat rechsteeks van de Noordpool af lijkt te komen.

10 Responses to “Terug in Fairbanks, stuck in Fairbanks”

 1. Hè Jan-Gerben,
  Man, we dachten dat je afgezakt was, blijk je nog noordelijker gegaan te zijn. We genieten van je verhalen en je schrijfstijl. Wij dachten dat al die aardige Amerikanen helemaal niet bestonden, maar dat blijkt gelukkig wel zo te zijn. Je hebt de eerste dagen al een hoop indrukken opgedaan. Aan het eind van de reist kun je ze gelukkig na nalezen, want het is een hele hoop.
  Geniet ervan en we blijven je volgen.
  Groet, Ronald en Renée

 2. Annemarie Bos says:

  Kan me alleen maar aansluiten bij de vorige schrijver: je verhalen zijn geweldig om te lezen en zorgen wel voor een klein beetje jaloezie:))!! Gelukkig ga ik me morgen storten op een weekje motorrijden langs de Moezel, Duitsland. Ook leuk, maar aan jouw verhalen te horen zijn de Duitsers vast minder aardig dan de Amerikanen. Waarschijnlijk heb ik dan het geluk dat ik mooier weer ga hebben, tenminste dat hoop ik, want jouw verhalen klinken voornamelijk koud. En richting Artic Circle klinkt nog kouder…….hoop voor je dat je snel richting zuiden gaat. Take care! Annemarie.

 3. Ariena Blom says:

  Ik heb je verslag gelezen. Hoe is het wer nu? Donderdagmiddag stond half Gouda blank. Door een onweersbui. Voor mijn deur wat ‘het zwembad”’open. In de stad liepen winkels vol water. Ze sloten hun deuren, het was koopavond, Maar dat had geen zin.
  Bruce is nog steeds on Tour. 30 augustus geeft hij een concert in Milwaaukee (WI), op de Harleydag. Kan Brucespringsteen.net kijken?
  Giisteren viel Roulette BSV op de mat. Ze zijn druk bezig met de nieuwe cd, De verwachting is dat begin volgendjaar de Europese tour begint. Die doeken wijzen op overbelaste- of ontstoken spiern(bron BSV). Ha ha, hij lijkt wel een Olympisch maratonloper. ieder concert duurt 3 uur.
  Take Care.

  Groetjes Ariena

 4. Harry says:

  Hoi JG

  Net terug van de Oldtimers rally 2008,speldje ligt in de kast voor je doe maar rustig aan met ophalen
  Ik sluit me aan bij de vorige schrijvers , man je kan je baan opzeggen en je vol op het werk storten als media schrijver wat een talent
  He gozer groeten van hier en tot horens

 5. jolanda says:

  Jemig de pemig, wat een geweldig avontuur, en je begint nog maar net. Zitten we hier in dat duffe Leyenburg. Groetjes Jolanda. Hasta La Pasta.

 6. Helen Strang says:

  Hé JG
  wat een verhaal zeg. Artic circule, maak je foto’s? Hier is het maar saai hoor. Ik hoop dat je de kans krijgt om de Rocky”s straks goed te gaan bekijken? Let op voor alle wild beasts!!
  Hoop dat je wat mooie dagen krijgt om motor te rijden.
  Denk eraan om ook weer een motor te kopen als ik jouw verhalen zo lees.
  Geniet ervan en maak ons leven hier maar aangenaam met je verhalen.
  Groet Helen

 7. John van Groningen says:

  hoi J.G ik zit op het puntje van de bank te genieten van je foto`s en je reis verslag geweldig leest beter weg dan `n bestseller het weer doet wel `n beetje Hollands aan nou ja dat zal wel snel beter worden naarmate je zuidelijker komt duim wel even vooor je hou hem tussen de lijntjes voor zover die er zijn p.s je moet het niet te leuk maken de achterblijvers zijn zo al jaloers genoeg gr John

 8. guido says:

  Hallo JG
  tof om te lezen dat het allemaal goed gaat met je and your old flathead
  wij net terug van Retie en vakantie Luxemburg mochten over t weer niet klagen en nu weer gereed maken voor de volgende naar faak
  zal regelmatig ff op de site kijken en lezen hoe t met je gesteld is on the other side of the world
  nog heel veel geluk en plezier en zullen aan je denken
  Groeten van Guido en Laura

  and you know ; Oldtimers never die

 9. jeanna suzanne says:

  Hola Jan!!

  I so love all of the pictures from your road trip. I hope all has been well with you and Marcus. I so enjoyed all of the tme spent with you while you were in Playas del Coco Costa Rica.

  My thoughts and prayers are with you always!!

  Take care,

  Jeanna Suzanne :)

 10. ask relationship question…

  Terug in Fairbanks, stuck in Fairbanks…

Leave a Reply

Kommentare zu diesem Post abonnieren.